Skip to content

Modern teknik med glädje - ett nytt framgångskoncept inom rehabilitering

Upptäck framtidens rehabilitering med Yetitablet med YetiCare vid Öppenvårdsrehabiliteringen på Kalix sjukhus. Här delar Cindy, en passionerad medlem av detta team, sitt perspektiv om deras arbete och hur aktivitetskärmen har förändrat deras rehabiliteringsprocess. 

Vår resa på Öppenvårdsrehabiliteringen på Kalix sjukhus tar oss genom en innovativ och mångsidig rehabiliteringsmiljö där modern teknik spelar en central roll. Detta är Öppenvårdsrehab med ett mångprofessionellt team där fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och sjuksköterskor samverkar. Deras diagnosspecifika och även blandade grupper erbjuder en varierad och anpassad rehabiliteringsupplevelse. De är inte bara begränsade till remisser utan patienter kan själva begära vård eller rekommenderas av sjuksköterskor eller annan vårdpersonal baserat på identifierad potential för förbättring. 

Cindy lyfter fram hur deras rehabiliteringsprocess har förändrats och förbättrats tack vare deras hjälpmedel, Yetitablet med YetiCare även kallad Yeti. Den har blivit en positiv kraft genom att erbjuda enkel träning för olika färdigheter, inklusive motoriska och kognitiva. Ett stativ som går att justera och den stora skärmen gör det till ett utmärkt verktyg för rehabilitering där skärmen kan anpassas efter individuella behov. 

Lena, en annan medlem i teamet, som har varit med länge har sagt att de inte ens minns vad de gjorde innan de fick Yetin och trycker på att den verkligen används väldigt mycket av dem.

Cindy berättar att det verkligen är en stor fördel att man kan hitta vägen till motivation genom att använda Yetin. Har en person varit utsatt för en allvarlig olycka eller en stor stroke eller något liknande så kan man ha tappat motivationen helt och hållet. Så där tycker Cindy och hennes kollegor att Yetin är väldigt bra för att hjälpa patienter att hitta sin motivation. På det sättet blir de också mer aktiva i sin rehabilitering och om man får igång patienterna, så kanske det blir lättare nästa gång att motivera dem till att utföra sin rehabilitering.

Vår konversation om motivation leder oss in till vilka områden som Yetitabletten fungerar bra. Cindy berättar att kognitiv träning, träning för synnedsättning, motorik och balans är de stora områdena där de framförallt använder deras Yetitablet med YetiCare i. Det är många färdigheter att träna på men sen är det också det här med stå-träningen och balansen som är mycket lättare att träna på tack vare Yetin. I år hade Öppenvårdsrehabiliteringen många strokepatienter med varierande grad av funktion i deras armar och då fungerade det väldigt bra att försöka få ut hela rörelseomfånget med hjälp av olika spel på Yetitabletten. Om man tränar traditionellt och sträcker fram armarna kan det ju vara lite tråkigt men använder du då Yetin så kanske de inte ens märker att de tränar armarna och då blev armrörelsen mycket större. Det är också ett varierat och brett sätt för oss som personal att jobba på. Sedan så hjälper det ju att patienten inte ens tänker på att de jobbar med någon specifik färdighet utan att de känner att de bara sitter och spelar lite grann.

Att en stor touchskärm skulle kunna möta specifika behov vid synnedsättning är kanske inte vad de flesta skulle gissa på men Cindy berättar att de använder spel med olika färger och former som används för att underlätta träning för dem med exempelvis kontrast-svårigheter. Det kan också vara bra ifall patienten har synfältsbortfall där personen saknar en liten bit på ena sidan av synfältet och då kan personalen motivera personen till att svänga på huvudet och verkligen titta att man ser hela skärmen. Det blir då ett mera konkret sätt att visa för personen att det saknas en del av hans/hennes synfält. För annars blir det lätt det här att man kanske ignorerar det som är till vänster. Ett annat exempel är där du kan kasta boll på en stor piltavla på skärmen. Denna typ av aktivitet kan vara omöjlig att utföra för en person som har synnedsättning om man till exempel ska kasta riktig pil. 

Kalix pil compressedHär tränar dessa personer på bland annat öga-handkoordination, sittande balans och även fysisk träning av överkroppen då de kastar bollen mot Yetin. Yetin möjliggör för en av personerna som har en synnedsättning att vara delaktig i både bowling och pilkastning, vilket inte hade varit möjligt att utföra med riktiga pilar, piltavla eller bowlingklot. Hen var väldigt glad och nöjd över att kunna utföra dessa aktivitet även med sin synnedsättning!

Cindy berättar om ett exempel med en patient och sa:

  • Vi hade en person med synnedsättning som var väldigt nedstämd över det som hade hänt i hennes liv men trots det hade personen ändå valt att komma till oss för att bli bättre. Vi använde spel med färgglada bubblor och former och personen spelade så länge att hon tillslut blev så trött att hon inte klarade av det något mer. Det var riktigt roligt att se att hon började le lite mera och att hon började prata samtidigt när hon satt och spelade. Hon blev väldigt, väldigt motiverad och valde att fortsätta spela på Yetin även nästa gång hon kom till oss.

Cindys exempel på hur Yetin hjälpte en patient med synnedsättning gjorde oss väldigt nyfikna på om det fanns något exempel på ett annat område där Yetin har hjälpt till och Cindy berättar att: 

  • Vi hade en person som påstod att hon verkligen inte kunde stå, det gick helt enkelt inte. Det var totalt omöjligt enligt patienten. Men då bestämde vi oss för att starta ett spel på Yetin. Ja, hon reste sig upp, stod och spelade i flera minuter, och då var vi tvungna att påpeka det för henne. Men nu, nu måste du sätta dig innan du faller ihop, och hon tyckte, men vad säger du? Jag har ju inte stått länge. Så hon blev väldigt nöjd och glad över att hon faktiskt klarade av att stå.

Det är inte bara träning som är viktigt på Öppenvårdsrehabiliteringen på Kalix sjukhus. En annan viktig del är också att bygga en relation med patienterna för att främja tillit och glädje i rehabiliteringen. Många av gruppdeltagarna upplever att det är i gruppen i sig som hjälper dem mycket. I dessa situationer berättar Cindy att:

  • Ibland startar vi akvariumet, tittar på fiskar och diskuterar vilken fisk som är ful eller gullig. Vi har också använt Google Earth på Yetin för att kolla vart man bor eller vart man varit på resa. Det är ett fint sätt att aktivera och starta diskussioner, särskilt när någon kanske inte har mycket energi den dagen men man vill ändå aktivera dem på något sätt. Det är också populärt att göra när man har en grupp. I julas hade vi igång eldbrasan på Yetin och lyssnade på julmusik via YouTube. 

Detta leder oss vidare till hur man lyckas identifiera vad man ska rehabilitera och vilka metoder som är de lämpligaste för varje individ. Cindy berättar att varje tillfälle är en ny utmaning och att vissa har enskilda rehabsessioner i upp till flera timmar och vissa har rehab i grupp. Det tar ett tag innan de lär känna varje person och förstår deras bakgrund. De måste identifiera problemen, fastställa mål och strategier för att uppnå dem. Det är viktigt att förstå varje individs motivation, för att vissa är mycket engagerade och följer instruktioner noga medan andra kanske bara närvarar vilket ändå är tillräckligt för dem.

Vi på K-IT Sweden är mycket stolta över att kunna samarbeta med en så modern och nytänkande rehabiliterningsavdelning. Vi är väldigt glada över att höra att deras kreativa syn på rehab med mycket fokus på att det ska vara motiverande och roligt inte bara är uppskattat utan att det också ger resultat. På Öppenvårdsrehabiliteringen på Kalix sjukhus har många patienter uttryckt hur tiden bara flyger iväg och hur förvånade de blir när de klarar av olika utmaningar som de inte trodde att de kunde. De flesta gruppdeltagare uppger att de längtar till nästa rehabtillfälle på Öppenvårdsrehab! Den moderna inställningen på teknik och rehabmetoder tillsammans med samarbetet mellan de olika enheterna på Kalix sjukhus är ett praktexemplar för hur rehab kan skötas på bästa sätt. Även om Yetitablet med YetiCare bara är deras så stannar den inte bara på deras avdelning utan den flyttas runt till andra avdelningar på sjukhuset under helger och kvällar. Att dela resurser och kunskap är något som Kalix sjukhus utnyttjar på bästa sätt. 

Cindy Laiho, legitimerad arbetsterapeut, Kalix Sjukhus, 7 Mars 2024

RELATERADE ARTIKLAR